1η και 2η Γενιά - Κουσουρής από Αθήνα


Το Συγγενολόι μας με Καταγωγή από την Αθήνα 
  Ο αθηναιογράφος, ποιητής και συγγραφέας Δημήτριος Καμπούρογλου στο βιβλίο του «Αι Παλαιαί Αθήναι» μας πληροφορεί: « Οι φερτοί απεκάλουν τους τοπικάρηδες γκαγκαραίους. Αλλά τι σημαίνει αυτό;  πρόκειται απλούστατα περί της παραδόξου λέξεως γκάγκαρο εκ του ιταλικού ganghero και gangaro, δι ης ωνόμαζον εν Αθήναις την γενικής χρήσεως στρόφιγγα της θύρας, το στροφάδι ».
 Σύμφωνα  με την Νέα Παγκόσμιο Εγκυκλοπαίδεια της  Μορφωτικής Εταιρείας
 (τόμος 10ος,σελ 32 και 33): « Γκάγκαρο, ήταν α) Τεμάχιον χονδρού ξύλου που εκρεμάτο όπισθεν των θυρών δια σχοινίου έσωθεν του ανωφλίου, ώστε η θύρα να κλείη με μόνον το βάρος αυτού, αλλά και β) Ξύλινος μοχλός, διήκων οριζοντίως από τοίχου εις τοίχον, όπισθεν της θύρας και ασφαλίζων αυτήν έσωθεν. Γκαγκαραίοι ή Γκαγκάρηδες  ήταν προσωνυμία των Αθηναίων επί Τουρκοκρατίας οφειλόμενη είς το ότι δια το κλείσιμον των θυρών των οικιών των ούτοι εχρησιμοποίουν γκάγκαρα ».

1η και 2η Γενιά - Κουσουρής …..πάππου προς πάππου
 (1η γενιά ίσως Θεόδωρος ή Σπυρίδων και Νικόλαος, 2η γενιά Σωτήριος, κλπ....., Αθήνα, Πλάκα, Μαρούσι
1η Γενιά  Θεόδωρος (?) ή Σπυρίδων (?) ή ------- (?)/η σύζυγος ?,
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για αυτή τη γενιά. Εικάζουμε ότι ο γενάρχης μας είχε το όνομα Θεόδωρος ή Σπυρίδων, ενώ μας είναι άγνωστο το όνομα της συζύγου του.
__________
2η Γενιά Σωτήριος/δεν γνωρίζουμε το όνομα της συζύγου,
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και για αυτή τη γενιά. Με βεβαιότητα όμως το όνομα προ-πάππου μας ήταν Σωτήριος, ενώ μας είναι άγνωστο το όνομα της συζύγου του.
__________
3η Γενιά
-           Σπυρίδων Κουσουρής/Ολυμπία το γένος Σταματίου,
-           Θεόδωρος Κουσουρής/Ελένη το γένος Κακολύρη
-          Μαριγούλα το γένος Κουσουρή/δεν γνωρίζουμε το επώνυμο του συζύγου της
Από προσωπικές μαρτυρίες και συσχετίσεις χρονολογικών στοιχείων που διαθέτουμε, φαίνεται ότι ο κύριος κορμός της οικογένειας μας (5-7 γενεές πίσω από σήμερα) κατοικούσε στην Πλάκα της Αθήνας και στις γύρω περιοχές της, (Αγ. Αικατερίνη, έναντι Στήλες Ολυμπίου Διός, Αγ. Παντελεήμονας, ΦΙΞ), τουλάχιστο από τα μέσα του 1800. Δηλαδή, τα σπίτια τους βρίσκονταν στις οδούς Εκαταίου, Βούρβαχη, Βρεσθένης, αρχή οδός Βουλιαγμένης κ.ά. Οι κοντινότεροι συγγενείς μας παρέμειναν για 2-4 γενεές στην Πλάκα και τις γύρω περιοχές της Αθήνας.
Με βεβαιότητα, προπάππους μας ήταν ο Σωτήρης Κουσουρής (1η γενιά Κουσουρής). Ο πατέρας του, για τον οποίο δεν γνωρίζουμε το μικρό του όνομα ( Θεόδωρος ; ή Σπυρίδων ; ή ------- ;)- πιθανολογούμε ότι είχε αδελφό το Νικόλαο Κουσουρή (γεννηθείς το 1801), από τον οποίο προήλθαν οι συγγενείς μας που εγκαταστάθηκαν στο Μαρούσι, γύρω στις αρχές του 1800. Αυτός ο Νικόλαος ή Νικολής Κουσουρής αναφέρεται ότι ψήφισε στον εκλογικό κατάλογο του Αμαρουσίου στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές το 1844 και ήταν τότε 43 ετών (Γενικά Αρχεία του Κράτους, έρευνα Γ.Πάλλη, 1965, www.amarysia.gr).
Φαίνεται, με μεγάλη πιθανότητα, από χρονολογικά στοιχεία και την παραδοσιακή μεταβίβαση του μικρού ονόματος από γενεά σε γενεά, ότι, ο προπάππους μας Σωτήρης, πρέπει να ήταν πρώτος ξάδελφος με τα παιδιά του Νικόλαου (που εγκαταστάθηκαν στο Μαρούσι), δηλαδή το Λάμπρο (πέθανε το 1923) και το Γιώργο που δεν είχε παντρευτεί και δεν άφησε απογόνους. Αυτός ο Λάμπρος Κουσουρής, που κατοικούσε στο Μαρούσι, και ήταν παντρεμένος με τη Ζωή Παπαμιχάλη, είχε παιδιά του τον Αγαμέμνονα, την Καλλιόπη, το Σωτήριο (1876-1946) και τον Άγγελο (1880-1952). Δηλαδή, αυτά τα παιδιά του Λάμπρου από το Μαρούσι, πρέπει να ήταν με τα παιδιά του Σωτήρη Κουσουρή (Σπυρίδων, Θεόδωρος, Μαριγούλα) από την Πλάκα, δεύτερα ξαδέλφια μεταξύ τους (πληροφορίες από το οικογενειακό δένδρο του κλάδου που εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και συνειρμοί από το ονοματολόγιο και το χρονολόγιο γέννησης/θανάτου).
Ο πατέρας (1η γενιά Κουσουρής από Αθήνα) του προπάππου μας Σωτήρη Κουσουρή –για τον οποίο δεν γνωρίζουμε το μικρό του όνομα (Θεόδωρος ; Σπύρος ;  )- πιθανολογούμε ότι είχε αδελφό το Νικόλαο ή Νικολή Κουσουρή, από τον οποίο προήλθαν οι συγγενείς μας που εγκαταστάθηκαν στο Μαρούσι, γύρω στις αρχές του 1800.
Ο προπάππους μας (2η γενιά) Σωτήρης Κουσουρής (από προσωπικές μαρτυρίες κατοικούσε στην Πλάκα-Αθήνα) είχε παιδιά του το Σπύρο (1879-1939), το Θεόδωρο (1881-1917) και τη Μαριγούλα (;).

Φωτογραφία του 1938 στην Κινέττα. Από αριστερά ο Γρηγόρης Θ. Κουσουρής, ο Σωτήρης Θ. Κουσουρής, οι τρεις όρθιοι είναι άγνωστοι και καθιστές η Αμαλία και η Ζωή (??) του Γιάγκου Κουρούπη.    

Δηλαδή, ο προπάππους μας Σωτήρης, πρέπει να ήταν πρώτος ξάδελφος με τα παιδιά του Νικόλαου, δηλαδή το Λάμπρο και το Γιώργο που κατοικούσαν στο Μαρούσι. Εξάλλου, στο Μαρούσι κατοικούσε ο Λάμπρος Κουσουρής, που είχε παιδιά του το Σωτήριο (1876-1946), τον Άγγελο (1880-1952), την Καλλιόπη, τον Αγαμέμνονα, και το Γιώργο που δεν είχε παντρευτεί και δεν άφησε απογόνους. Δηλαδή, αυτά τα παιδιά του Λάμπρου από το Μαρούσι, πρέπει να ήταν με τα παιδιά του Σωτήρη Κουσουρή από την Πλάκα, δεύτερα ξαδέλφια μεταξύ τους. Στην Πλάκα, βρίσκουμε και τις οικογένειες των παιδιών του προπάππου μας Σωτήρη Κουσουρή. Δηλαδή τον Κουσουρή Σπύρο με σύζυγο την Ολυμπία, το γένος Σταματίου, τον Κουσουρή Θεόδωρο με σύζυγο την Ελένη, το γένος Κακολύρη, και την αδελφή τους Κουσουρή Μαριγούλα για την οποία δεν γνωρίζουμε το επώνυμο του άνδρα της (εικάζεται ότι από τον κλάδο της Μαριγούλας προήλθαν οι συγγενείς μας Περγάμαλη –Παναγιώτα το γένος Κουσουρή με σύζυγο το Γιώργο Περγάμαλη που είχαν παιδιά την Ελένη, το Νίκο, τη Δέσποινα και τον Αποστόλη).
  

Μαρία Σπύρου Κουσουρή (μετέπειτα Μπετχαβά), Αγγελική Κουσουρή, τρεις άγνωστες, Σωτήρης Κουσουρής,  άγνωστος και ο καθιστός Κώστας Κουσουρής ( Λούτσα, 1938-1940)

Άγνωστος, Ελένη Κουσουρή σύζυγος Θεοδώρου, Σωτήρης Κουσουρής του Θεοδώρου, Αγγελική του Γιάγκου Κουρούπη (μετέπειτα Κουσουρή), Αμαλία του Γιάγκου  Κουρούπη (μετέπειτα Ξυδέα, Ζωή του Γιάγκου Κουρούπη (μετέπειτα Νικολακοπούλου), Άγνωστος ( Κινέττα, 1938-1940).

Μαρία Μπετχαβά, τρεις άγνωστοι, Κώστας Κουσουρής, Ευαγγελία Κουσουρή,
Στέλλα του Σπύρου Κουσουρή (μετέπειτα Πουλάκη), καθιστή άγνωστη, τα παιδιά είναι η Χρυσάνθη και ο Γιάννης Μπετχαβάς, Γιώργος Μπετχαβάς  (1946)

Μαρουσιώτικος κλάδος: Σε καφενείο στο Μαρούσι το 1963, από αριστερά με το καπέλο, ο Κ. Λούης (Κοστουλίτσας), όρθιος ο ταβερνιάρης Αποστόλου, δίπλα του με το ποτήρι ο Αγγ. Καλατζής και δίπλα του ο Ντίνος Κουσουρής (1915-1995) (αρχείο Σ. Καλαντζή).

Δηλαδή στο Μαρούσι, βρίσκουμε τις οικογένειες Κουσουρή Λάμπρου (1908-1975), Κωνσταντίνου ή Ντίνου (1915-1995), Ζωής (σύζυγος Κοντούλης) (1915-1999), Γεωργίου (1918-1978) και Μαρίας (σύζυγος Πετρίτης).
Αυτές οι Μαρουσιώτικες οικογένειες, πρέπει να ήταν ξαδέλφια με τις δικές μας Πλακιώτικες οικογένειες (με τα παιδιά του Σπύρου, του Θεόδωρου και της Μαριγούλας). Δηλαδή, με την Ελένη, το γένος Κουσουρή (1908-1995) (σύζυγος Δημήτρη Σαρρή), με το Σωτήρη Κουσουρή (1910-1973), με τον Κώστα (1915-2001), με τη Μαρία το γένος Κουσουρή (1918-1982) (σύζυγος Γιώργου Μπετχαβά) με το Θόδωρο, με τη Στέλλα το γένος Κουσουρή (σύζυγος Κώστα Πουλάκη) -παιδιά του Σπύρου-, με το Γρηγόρη Κουσουρή (1910-1988 ), με το Σωτήρη (1913-2001) και με το Δημήτρη (1916-1966) -παιδιά του Θεόδωρου, αλλά και με την Παναγιώτα (σύζυγος Γ. Περγάμαλη), και τη Μαρίκα το γένος Κουσουρή, που είχαν μητέρα τη Μαριγούλα (το γένος Κουσουρή). Δυστυχώς δεν διαθέτουμε περισσότερες πληροφορίες για την πρώτη και δεύτερη γενιά των Κουσουραίων στην Πλάκα και στο Μαρούσι. 

Παρακάτω παραθέτουμε το οικογενειακό δένδρο των συγγενών μας που εγκαταστάθηκαν στο Μαρούσι, Αττικής, γύρω στα μέσα με τέλη του 1800 (Το δένδρο αυτό μας το παραχώρησε ο Σωτήρης Κουσουρής του Γιώργου και της Καλλιόπης, τον οποίο ευχαριστούμε) .  
   





_________