-Για την Αθήνα


- Περίπατος στην παλιά Αθήνα (1850-1920) - Α' Μέρος
Οι πρώτοι ξένοι περιηγητές συνοδευόμενοι από φωτογράφους στα μέσα του 19ου αιώνα «παθιασμένοι» οπαδοί των ταξιδιών και συνάμα σταλμένοι από τα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού, έφταναν στην Αθήνα με τις ογκώδεις μηχανές τους και το βαρύ εξοπλισμό τους, μετά από ένα μακρύ, κουραστικό ταξίδι, συχνά επικίνδυνο, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κατά τη διαμονή τους, τη ζέστη, την έλλειψη νερού, τη σκόνη, τα έντομα, τις μεταδοτικές ασθένειες και τα προβλήματα συνεννόησης με τους ντόπιους αχθοφόρους και δραγουμάνους (μεταφραστές της εποχής). .......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)
http://history-pages.blogspot.gr/2011/12/1850-1920.html
- Περίπατος στην παλιά Αθήνα (1850-1920) - Β' Μέρος
Aριστερά σταθμευμένες σούστες και κάρο και δεξιά δύο ιππήλατα τραμ στην πλατεία Συντάγματος, τις αρχές του 20ου αιώνα. H πλατεία πιο μεγάλη, με στενότερο τον δρόμο απ’ όπου δύο γραμμές κατευθύνονταν προς τις οδούς Mητροπόλεως και Φιλελλήνων. Πολλοί Αθηναίοι, επειδή οι αποστάσεις στην Αθήνα ήταν μικρές «το έκοβαν με τα πόδια», όπως συνήθιζαν να λένε. Και επειδή όταν έβρεχε κόλλαγε στα παπούτσια τους λάσπη, έλεγαν «έκοψα λάσπη». Από τότε καθιερώθηκε η έκφραση που λέμε μέχρι σήμερα, όταν θέλουμε να πούμε ότι απομακρυνόμαστε γρήγορα από κάτι.......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)
http://history-pages.blogspot.gr/2011/12/blog-post_16.html



- Περίπατος στην παλιά Αθήνα (1850-1920) - Γ' Μέρος

 «Θεέ μου! Η Αθήνα δεν είναι για να την αγαπά κανείς και για να την ποθεί. Τουλάχιστον η Αθήνα του εξωτερικού κόσμου, η τωρινή, η επίγεια. Πόσο διαφέρει από την ιδέα της Αθήνας που έχουμε κλεισμένη μέσα μας, σοφοί και άσοφοι, και τη λατρεύουμε. Πολυκοσμία, πανσπερμία, βαρβαροκοσμία, αυτοκινητοκρατία, χαλασμός κόσμου, ακαθαρσία, βρώμα...».Κωστής Παλαμάς (Παρασκευή 26/7/1924). .......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)
http://history-pages.blogspot.gr/2011/12/1850-1920_16.html


- Η Αθήνα που έφυγε σε φωτογραφίες.
Κατά καιρούς βλέπουν το φως της ηλεκτρονικής δημοσιότητας φωτογραφίες από την Παλιά Αθήνα, με πιο γνωστές και δημοφιλείς αυτές του Γαλλοελβετού Φρεντ Μπουασονά, ο οποίος επί τριάντα χρόνια αποτύπωνε με την κάμερά του τα αξιοθέατα της εποχής του και χαρακτηριστικές σκηνές της ελληνικής καθημερινότητας (ενδυμασίες εποχής, εκλιπόντα επαγγέλματα κ.ά.).......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)http://skydrive.live.com/?cid=c3f8687143c67dae&id=C3F8687143C67DAE%213837&authkey=!AKaM9PEdRs3UZpw




-  Η Αθήνα τον 19ο αιώνα (πηγή:Λ.Καλλιβρετάκης)
Αποτελεί κοινό τόπο της ιστοριογραφίας για την Αθήνα των νεωτέρων χρόνων, η επισήμανση της ασημαντότητάς της, προτού επιλεγεί ως πρωτεύουσα του ελευθέρου κράτους· λόγου χάριν: «Όταν έγινε η επιλογή της ως Πρωτεύουσας, η Αθήνα ήταν ένα χωριό 4.000 κατοίκων και ο Πειραιάς μια ασήμαντη ιχθυόσκαλα»· «Ήσαν δε τότε [1834] αι Αθήναι κωμόπολις 10 ή 12.000 κατοίκων, πλήρης ερειπίων, ολίγας οικίας παρά τους πρόποδας της Ακροπόλεως έχουσα»1. Αυτές είναι κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις, με κλιμακούμενες αποχρώσεις αυτής της αντίληψης. ......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)
http://www.eie.gr/archaeologia/gr/chapter_more_9.aspx 


- Η μυθολογία μιας πολύ παλιάς πόλης ( πηγή:Κ.Παπαγιώργης) 
Oλες οι πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών διαθέτουν έναν χάρτη, μία έρευνα σπιθαμή προς σπιθαμή, όπου κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε άγαλμα, έχει κάτι να θυμίσει από το παρελθόν. Ο επισκέπτης –ειδικά όταν είναι ξένος– παίζει λιγάκι την τυφλόμυγα, διότι ξέρει μεν ότι βλέπει, αλλά ελάχιστα καταλαβαίνει. Μάλιστα, όταν έχουμε να κάνουμε με την αρχαιότερη πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής ηπείρου, η αφήγηση τόπων, κτιρίων, δρόμων, μνημείων, αρχαιολογικών χώρων μοιάζει με αιώνιο παραμιλητό. Όταν ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί επισκέφτηκε την Αθήνα το 1667 σημείωσε: «Επτά χιλιάδες συνολικά είναι τα σπίτια της Αθήνας – όλα κεραμοσκέπαστα και πολύ στέρεες πέτρινες κατασκευές........... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

- Μια Αθήνα απ΄τα παλιά: photo gallery (πηγή:Ν.Γεωργιακώδης)
Το Κολωνάκι με χωματόδρομους, το Παναθηναϊκό Στάδιο στα… μπετά, το Στάδιο Καραϊσκάκη στο Φάληρο μεταμορφωμένο σε Ποδηλατοδρόμιο, δύο Τραμ σε τροχιά σύγκρουσης στην Γ’ Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια, βοσκοτόπια κάτω από την Ακρόπολη, η Συγγρού περιστοιχισμένη από... χωράφια.......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

- Αθηναϊκά Τοπωνύμια: Η πόλη έχει τις δικές της ιστορίες (πηγή:Η.Κουνάδη)
Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο σατανικό δημοτικό συμβούλιο θα ονόμαζε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της πόλης του… Κλαυθμώνος; Προσπαθήσατε ποτέ μάταια να βγάλετε τις γωνίες του Πενταγώνου… πέντε; Απορήσατε ποιος ήταν ο «Γκύζης»; Κι εμείς. Γι’ αυτό ανατρέξαμε σε βιβλιογραφικές πηγές, ρωτήσαμε παλαιότερους Αθηναίους και ξεμπερδέψαμε το κουβάρι των αθηναϊκών τοπωνυμίων. Γι’ αυτό, και για να μην ξαναδούμε ποτέ το Γουδή γραμμένο με γιώτα.......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)
-http://www.in2life.gr/features/notes/articles/209368/article.aspx



- Η Αθήνα μέσα στο χρόνο: Ιστορία σε 21 εικόνες (πηγή:Η.Κουνάδη)
Ένα κοπάδι πρόβατα κάτω από την Ακρόπολη. Η Αλεξάνδρας χωματόδρομος. Το Πολυτεχνείο χωρίς γκράφιτι. Σφουγγαράδες στην Αιόλου. Ένα και μοναδικό αυτοκίνητο διασχίζει την Πανεπιστημίου. Το τραμ κάνει στάση στην Γ’ Σεπτεμβρίου. Οι νερουλάδες γεμίζουν τις στάμνες τους στις άκρες των πεζοδρομίων. Ο Ιλισσός κυλά αγέρωχος μπροστά από το Καλλιμάρμαρο.......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα).
- http://www.in2life.gr/features/notes/articles/261434/article.aspx



- Η παλιά Αθήνα ζει ακόμη (πηγή:Γ.Κόκουβας)
Από μακριά ακούγεται ο ήχος του ακορντεόν. Βγαίνεις στο μπαλκόνι, και βλέπεις τους πλανόδιους μουσικούς με τα ακορντεόν και κυρίες να πετούν νομίσματα από τα μπαλκόνια. Περπατάς στην Ερμού, και δίπλα από τις πολυεθνικές και τους περαστικούς hipsters, στέκεται μια λατέρνα που βγάζει νοσταλγικές νότες. Ανάμεσα στα hip café στο Μοναστηράκι, δεκάδες παλαιοπωλεία αραδιάζουν αναμνήσεις.......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)

- Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία (πηγή:Θ.Γιοχάλας, Τ.Καφετζάκη, 2012, Βιβλιοπ., Εστίας, 695σελ.)
Ενας πρωτότυπος οδηγός που ιχνηλατεί την Αθήνα σπιθαμή προς σπιθαμή, αποκαλύπτοντάς μας κρυμμένες ομορφιές της, άγνωστες πτυχές της Ιστορίας της και μαρτυρίες για το πώς την έβλεπαν οι άνθρωποι που την κατοικούσαν άλλοτε. Το βιβλίο προτείνει μία περιήγηση στην Αθήνα και την ιστορία της. Μέσα από μνημεία, χώρους, δρόμους και κτίρια -ακόμα και κάποια που δεν υπάρχουν πια- ζωντανεύει η ατμόσφαιρα παλαιότερων εποχών της πόλης, κυρίως όμως του 19ου και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. "Οδοδείκτες" στην περιήγησή μας αποτελούν αποσπάσματα από ιστορικά, λογοτεχνικά, περιηγητικά, αυτοβιογραφικά, δημοσιογραφικά κείμενα, τα οποία αναφέρονται σε κτίρια και τους ενοίκους τους ή σε στιγμιότυπα που έχουν ως "σκηνικό" τους χώρους της πόλης.


-
 Από τη Μπουμπουνίστρα στα Ρούλια Αμπέλια
Πόσο απέχει η Μπουμπουνίστρα από τα Ρούλια Αμπέλια; Γύρω στο ενάμιση χιλιόμετρο, αν δεν κάνω λάθος. Βέβαια, τότε που τα λέγαν έτσι εκείνα τα μέρη, η απόσταση μπορεί να ήταν λίγο μικρότερη, διότι μπορούσες να πας ευθεία γραμμή, ενώ σήμερα, που όλος ο τόπος έχει χτιστεί, δεν μπορείς να κόψεις δρόμο. Και τα δυο τοπωνύμια γκουγκλίζονται, βέβαια, οπότε όποιος αδημονεί μπορεί να μάθει με ποια σημερινά αντιστοιχούν, αλλά εγώ θα σας τα αποκαλύψω στη ροή της αφήγησης, το πρώτο σχετικά νωρίς, το δεύτερο στο τέλος, αφού πρώτα κάνουμε ένα ταξίδι στην ιστορία της Αθήνας και των τοπωνυμίων της.......... (για τη συνέχεια, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)
http://sarantakos.wordpress.com/2014/05/12/athens/

- Γειτονιές παλιάς Αθήνας: Από τα Χαυτεία στο Δουργούτι (πηγή: Η. Κουνάδη)
Πόσο καλά (νομίζετε ότι) ξέρετε την Αθήνα; Τι σκέφτεστε όταν ακούτε κάποιον να μιλά για τα Χαυτεία; Κάτι κοντά στην Ομόνοια, ναι, σωστά, πού ακριβώς όμως; Κι αν σας δίναμε ραντεβού στο Δουργούτι, πού θα ερχόσασταν να μας βρείτε; Εκτός από τα Αναφιώτικα, μπορείτε να σκεφτείτε άλλη «νησιώτικη» γειτονιά στην Αθήνα; Ακολουθήστε μας, σε μια σύντομη βόλτα ανάμεσα στα ξεχασμένα ονόματα των αθηναϊκών γειτονιών.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/303006/geitonies-palias-athhnas-apo-ta-hafteia-sto-doyrgoyti.html
Πηγή: www.in2life.gr
Πόσο καλά (νομίζετε ότι) ξέρετε την Αθήνα; Τι σκέφτεστε όταν ακούτε κάποιον να μιλά για τα Χαυτεία; Κάτι κοντά στην Ομόνοια, ναι, σωστά, πού ακριβώς όμως; Κι αν σας δίναμε ραντεβού στο Δουργούτι, πού θα ερχόσασταν να μας βρείτε; Εκτός από τα Αναφιώτικα, μπορείτε να σκεφτείτε άλλη «νησιώτικη» γειτονιά στην Αθήνα; Ακολουθήστε μας, σε μια σύντομη βόλτα ανάμεσα στα ξεχασμένα ονόματα των αθηναϊκών γειτονιών.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/303006/geitonies-palias-athhnas-apo-ta-hafteia-sto-doyrgoyti.html
Πηγή: www.in2life.gr
Πόσο καλά (νομίζετε ότι) ξέρετε την Αθήνα; Τι σκέφτεστε όταν ακούτε κάποιον να μιλά για τα Χαυτεία; Κάτι κοντά στην Ομόνοια, ναι, σωστά, πού ακριβώς όμως; Κι αν σας δίναμε ραντεβού στο Δουργούτι, πού θα ερχόσασταν να μας βρείτε; Εκτός από τα Αναφιώτικα, μπορείτε να σκεφτείτε άλλη «νησιώτικη» γειτονιά στην Αθήνα; Ακολουθήστε μας, σε μια σύντομη βόλτα ανάμεσα στα ξεχασμένα ονόματα των αθηναϊκών γειτονιών

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/303006/geitonies-palias-athhnas-apo-ta-hafteia-sto-doyrgoyti.html
Πηγή: www.in2life.gr
Πόσο καλά (νομίζετε ότι) ξέρετε την Αθήνα; Τι σκέφτεστε όταν ακούτε κάποιον να μιλά για τα Χαυτεία; Κάτι κοντά στην Ομόνοια, ναι, σωστά, πού ακριβώς όμως; Κι αν σας δίναμε ραντεβού στο Δουργούτι, πού θα ερχόσασταν να μας βρείτε; Εκτός από τα Αναφιώτικα, μπορείτε να σκεφτείτε άλλη «νησιώτικη» γειτονιά στην Αθήνα;

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/303006/geitonies-palias-athhnas-apo-ta-hafteia-sto-doyrgoyti.html
Πηγή: www.in2life.gr
.......... (για ολόκληρο το κείμενο, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)
http://www.in2life.gr/features/notes/article/303006/geitonies-palias-athhnas-apo-ta-hafteia-sto-doyrgoyti.html



- Τα ονόματα για τις πλατείες της Αθήνας
Η Αθήνα είναι μια μεγάλη πόλη, σχετικά πυκνά δομημένη και με αρκετές ιδιομορφίες στον αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα, ακόμα και μέσα στο κέντρο. Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ γνωστές πλατείες. Η καθεμιά έχει τη δική της ομορφιά ή ασχήμια, σίγουρα έχει την δική της ιστορία. Πώς προέκυψαν όμως τα ονόματα τους; Σύμφωνα με το βιβλίο “Οδωνυμικά- Η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας”, της Μάρως Βουγιούκα και του Βασίλη Μεγαρίδη κάποιες λοιπόν από τις αθηναϊκές πλατείες προέκυψαν ως εξής: .......... (για ολόκληρο το κείμενο, κλικ στην ακόλουθη ιστοσελίδα)http://www.infokids.gr/2012/03από-πού-προέρχονται-τα-ονόματα-των-γνω/